Znate li da je u Slatini 1864. godine proizveden prvi hrvatski pjenušac, zove se Slatinski biser i iznimno je tražen na tržištu
Znate li da je u Slatini 1864. godine proizveden prvi hrvatski pjenušac? Znate li da je Stari podrum od 2016. godine ponovno pokrenuo proizvodnju pjenušavog vina od crvenog grožđa sa slatinskog područja, s ciljem promicanja slatinskog vinogorja kao kolijevke hrvatske proizvodnje pjenušca. Nazvali su ga „Slatinski biser“, a sve što proizvedu „nestane u trenu“.
– Prije gotovo četiri godine ponovno je krenula ideja s pjenušcem, a 2016. napunili smo prvih tisuću boca te ih sljedeće godine pred Božić plasirali na tržište. Kao i prve godine, prošle smo punili 1864 boce chardonnaya koje ćemo uskoro plasirati. Taj broj boca – 1864, odabran je kako bi se na simboličan način obilježila godina kada je pokrenuta proizvodnja prvog hrvatskog pjenušca u vinariji kneza Schaumberg – Lippea – rekao je Ivan Halas, vlasnik vinarije Stari podrum, koji je u ponedjeljak, bio domaćin, potpredsjedniku Vlade RH i ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, saborskim zastupnicima Tomislavu Sokolu, Josipu Đakiću i Vesni Bedeković, kao i državnoj tajnici Nikolini Brnjac, predsjedniku Hrvatske zajednice županija i županu šibensko-kninskom Goranu Pauku, županu naše županije, Igoru Androviću i njegovim zamjenicima Mariju Klementu i Darku Žužaku, predsjedniku Županijske skupštine VPŽ Miranu Janečiću, predstojnici Ureda državne uprave VPŽ Sanji Bošnjak…
Upoznao ih je s procesom proizvodnje, kako su prošle godine u slatinskoj vinariji punili 5.000 boca pjenušaca; od toga je 1.000 boca pinot crni, 1.000 frankovke, a preostalih 3.000 boca je Chardonnay… Bili su tu i uzorci od graševine koji su se mogli kušati na ovogodišnjem Viroexpu. Vinogradi Ivana Halasa se prostire na 54 hektara, a za 18. svibanj, najavio je i jednu humanitarnu akciju, u kojoj uskoro opširnije…
(www.vpz.hr/Foto: Kristijan Toplak)