DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga vinogradara i voćara „Sveti Rok“ Kozice organizirala predavanje na temu Tehnologija proizvodnje vina

Udruga vinogradara i voćara „Sveti Rok“ Kozice jučer (petak) je u Mjesnom domu u Kozicama za svoje članove organizirala predavanje na temu Tehnologija proizvodnje vina koje je održala Zrinka Vinković Jergović, glavna enologinja u vinariji PP Orahovica.

Na samom početku sve nazočne je pozdravio predsjednik kozičke Udruge vinogradara i voćara „Sveti Rok“ Josip Cader te tom prigodom zahvalivši se enologinji Vinković Jergović na ostvarenoj suradnji najavio nekoliko planiranih aktivnosti u narednom razdoblju.
Tako smo doznali kako članove ove udruge 19. listopada očekuje posjet kutjevačkoj vinariji, te organizacija Martinja koje će se u Kozicama proslaviti 9. studenog.

– Ovo je prva manifestacija takvog tipa kod nas u sklopu koje će se pred crkvom sv. Roka u Kozicama održati krštenje mošta u mlado vino, no o detaljima ćemo se dogovoriti na sljedećim sastancima, – rekao je Cader.

Potom je riječ preuzela enologinja Zrinka Vinković Jergović koja je uz zanimljivu prezentaciju govorila o tehnologiji proizvodnje vina, a svoje je predavanje bazirala na proizvodnji bijelih, crnih i rose vina.

Tom je prigodom ova ugledna i utjecajna veteranka hrvatske ženske vinske scene naglasila kako proizvodnja vina počinje u vinogradu te pojasnila značaj uzorkovanja grožđa i mjerenja osnovnih parametara, kao i odabira pravog trenutka za berbu koja je, kako je naglasila, zasigurno jedan od najvažnijih trenutaka u procesu proizvodnje vina. Pojasnila je i sve korake od zaprimanja grožđa u podrum i njegove prerade sve do boce i punjenja vina, odnosno gotovog proizvoda.

Tijekom predavanja kozičkim je vinogradarima i vinarima ponudila niz praktičnih savjeta, te između ostaloga naglasila kako su za proizvodnju kvalitetnog vina u podrumu najbitnije tri stvari, a to su higijena, higijena i opet higijena.  

– Svako vino ima svoj razvojni put stoga je vrlo važno odrediti što želimo kako bi mogli uskladiti pojedine etape u procesu proizvodnje. Vino nema rok trajanja, ali ima vrijeme najboljeg uživanja što znači da se neka vina piju dok su mlada, a neka kao zrela, – rekla je enologinja Zrinka Vinković Jergović te na kraju svog predavanja zaključila kako je vino jednostavno rečeno način života koji zahtjeva puno rada i odricanja.

Nakon predavanja upriličen je prigodni domjenak i zajedničko druženje.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button