Svjetski dan šećerne bolesti: Dijabetička udruga Slatina organizirala niz aktivnosti za podizanje svijesti o ovoj bolesti
Danas, 14. studenoga, u povodu Svjetskog dana šećerne bolesti, Dijabetička udruga Slatina organizirala je niz aktivnosti usmjerenih na edukaciju i prevenciju šećerne bolesti. Dijabetes, kronična bolest koja nastaje zbog poremećaja u prijenosu glukoze iz hrane u stanice, predstavlja sve veći javnozdravstveni izazov, a ovogodišnji naglasak stavljen je na dobrobit i kvalitetu života oboljelih.
U jutarnjem programu Radio Slatine, u emisiji „Govorimo o zdravlju“, gošća mag.pharm. Jasenka Plantak Kotur, stručna suradnica slatinske Dijabetičke udruge, slušateljima je predstavila osnovne informacije o šećernoj bolesti, metodama liječenja te preporučenim dodacima prehrani korisnim za dijabetičare, ali i zdravu populaciju. Plantak Kotur naglasila je važnost uravnotežene prehrane, redovite tjelesne aktivnosti te primjene terapije inzulinom i lijekovima za kontrolu šećera u krvi.
U poslijepodnevnim satima, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održana je edukativna radionica „Dijabetes i dodaci prehrani“, namijenjena članovima udruge i zainteresiranim građanima. Tijekom predavanja, Plantak Kotur je istaknula kako zdrava prehrana i redovita tjelesna aktivnost značajno doprinose glukoregulaciji, uz napomenu da su liječnici i ljekarnici ključni partneri u održavanju stabilnih vrijednosti šećera u krvi. Poseban naglasak stavljen je na važnost sigurnog nabavljanja dodataka prehrani isključivo u ljekarnama, gdje građani mogu dobiti stručne savjete i upute o doziranju i uporabi.
Radionica je održana u sklopu projekta „Slatki za Slatinu“ te predstavlja završno ovogodišnje edukativno predavanje udruge.
Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti nastavlja se javnozdravstvenom akcijom u petak, 15. studenoga, kada će građani imati priliku besplatno izmjeriti razinu šećera u krvi i krvni tlak. Akcija će se održati na dvije lokacije u Slatini: kod gradske fontane te u prostorijama Udruge u Kolodvorskoj ulici 18, od 10 do 12 sati.
(nm/Foto: Nikolina Mažar)