DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Nutricionistica Maja Gradinjan Centner upoznala dijabetičare sa zdravom prehranom

Prehrana i dijabetes – ime je itekako poučnog predavanja kojeg je danas  u Hrvatskom domu održala  nutricionistica Maja Gradinjan Centner iz  Udruge Balans iz Osijeka. Prava je šteta što se ovoj edukaciji, osim dijabetičara za koje je bila i prvenstveno namijenjena, nije odazvao  veći broj građana, jer se tema doticala ne samo prehrane koja se savjetuje navedenoj skupini ljudi, već prehrane uopće. Tako je gošća, koju  je ispred Udruge dijabetičara Slatina na početku pozdravila i najavila Jasenka Plantak Kotur,  nekolicini okupljenih podijelila masu korisnih i u konačnici za zdrav život poželjnih savjeta. Naglasak je između ostalog bio na klasifikaciji hrane, odnosno koje su to namirnice bogate ugljikohidratima koji podižu razinu glukoze u krvi, a koje ne. Žitarice, sve voće izuzev limuna, mlijeko, jogurti, grah, grašak, krumpir , tako se nalaze na listi namirnica koje će unosom podići razinu šećera dok ugljikohidrate ne pronalazimo u mesu, ribi, suhomesnatim proizvodima, jajima, mastima i orašarima. Alkohol je pak posebna priča jer unosom istog glukoza raste rapidnom brzinom no i još brže pada. Savjet nutricionistice bio je i taj  s obzirom da su ugljikohidrati naše ”pogonsko gorivo”  da ih ne treba izbjegavati, već unositi na dnevnoj bazi do 50 posto zajedno s ostalim hranjivim sastojcima koji u sebi ne sadrže iste.

dj

Foto: Damir Jukić


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button