LAG Marinianis “Priče sa sela”: Od meda do medljike – OPG Biljana Medved
Na području Slatine i okolice djeluje velik broj obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji se bave uzgojem i proizvodnjom kultura i proizvoda koji uspijevaju na našem području. S Lokalnom akcijskim grupom Marinianis ostvaruju iznimnu suradnju koja unapređuje njihovu djelatnost. Zahvaljujući LAG-u Marinianis imamo priliku upoznati te ljude, obitelji, njihovu djelatnost i pročitati njihove priče.
Upoznala sam Biljanu Medved na njenom obiteljskom gospodarstvu u Kozicama gdje ona i suprug žive s dva sina. Biljanin široki osmijeh i srdačan pozdrav otkriva da se radi o poduzetnoj i komunikativnoj ženi koja daje sve od sebe da uspije u poslu koji voli. Naime, Biljana se bavi pčelarstvom.
Iako se ne krećem u tim krugovima, do sada sam upoznala većinom muškarce, a sada sam o pčelarstvu imala prilike popričati s jednom ženom.
Sjele smo u vrt u kojem je Biljana netom pokosila travu i uz kavicu započele medenu priču.
– Za pčelarstvo me je zainteresirao moj radni kolega koji je uvijek pričao da je pčelarstvo jedan jako lijep hobi. Da djeluje smirujuće. Da si u neposrednom dodiru istovremeno s prirodom i biljnim svijetom i životinjskim (pčelama). Suprug i ja o pčelama i pčelarstvu nismo znali ništa. Nismo imali nikakvo iskustvo. Doslovno smo znali samo razliku između matice, pčele i truta – kroz šalu nam priča Biljana.
Priča radnog kolege nije dala mira Biljani i njenom suprugu i odlučili su se iz radoznalosti upustiti u tu priču i kupili za početak dvije košnice. Krenuli su se educirati i istraživati što sve trebaju znati i na što paziti i bilo je trenutaka kada su pomislili da su se možda zaletjeli, ali Biljana je bila uporna i na odustajanje se nije smjelo niti pomisliti.
Praćenje pčela i rad i briga oko njih, za ovaj bračni par je bila prava “istraživačka ekspedicija”, ali s tim istraživanjem je rasla i ljubav prema pčelarstvu.
– Sjećam se te godine kada smo od dvije košnice dobili 10 kg meda. To vam je veličine one kante za boju, ali mi smo bili toliko sretni i ponosni, kao da smo dobili 2 tone meda – sa žarom mi priča Biljana.
S vremenom su povećavali broj košnica. Kvaliteta njihovog cvjetnog proljetnog, cvjetnog ljetnog i bagremovog meda postala je ubrzo poznata na našem području i to je ovoj obitelji samo još više dalo vjetar u leđa da se još više trude.
Od prvotne 2 košnice, popeli su se na 30 košnica i preselili ih na područje voćnjaka u neposrednoj blizini sela.
– Na tom mjestu imamo dosta divlje trešnje i bagrema, a ono najbitnije je da je to mjesto čista netaknuta priroda i ničim se ne tretira. Sa sigurnošću mogu reći da je naš med “čisto zdravlje” – sa žarom mi objašnjava Biljana.
Kada su došli do 30 košnica, saznali su za mjere preko EU fondova, a uporna Biljana je prijavu projekta za modernizaciju poslovanja i povećanje proizvodnog kapaciteta predala doslovno u zadnji tren. Prolazak projekta na mjerama za Biljanu i njenu obitelj je bilo doslovno ostvarenje sna.
Kupili su novu vrcaljku, topionik s prešom, stol za otklapanje LR okvira, grijač za med, SMS vagu, opremili prostor i povećali broj košnica.
Obilazeći novoopremljeni prostor i slušajući Biljaninu priču imala sam dojam kao da sam došla u “pčelinji muzej”. Sve je odisalo čistoćom i urednošću, a na policama su bili “medeni” proizvodi.
Biljana i njen muž Dario su u radnom odnosu. Imaju dva sina – Ivana i Brunu koji su tinejdžeri, ali kada su pčele u pitanju, svi ravnopravno zasuču rukave i nema odustajanja dok se posao ne završi. Pogotovo kada je riječ o vrcanju meda, jer sada imaju 60 košnica.
Zbog tolikog truda i predanosti protekle 2022. godine proizveli su 2 tone meda.
– Bila je dobra godina pa je bilo 4 vrcanja, a ako je dobra godina dobar pčelar može “uhvatiti” i MEDUN ili MEDLJIKU, to vam je posebna vrsta meda. Gust je poput karamele, a ima aromu borovine – znalački objašnjava Biljana.
Biljana je vrlo aktivna na svim sajmovima i manifestacijama koje se organiziraju na našem području. Na 16. Županijskom i 13. Međunarodnom ocjenjivanju meda 2021. godine osvojila s cvjetnim medom “Zlatni tanjurić”, a na Viro Expu 2022. godine “Srebrni tanjurić”.
Biljana je aktivna u prezentacijama meda i u školstvu, pa tako za “Medni dan” koji se obilježava u školama, vrlo rado prvašićima priča svoje medene priče.
Mogu reći da je prvobitni oprezni hobi, ovoj ženi postao smisao života koji radi sa žarom i ljubavlju, koju prenosi i na druge. Ali tu nije kraj.
Biljana ima planove da u skoroj budućnosti napravi “Kušaonicu meda” i mednih proizvoda i uopće ne sumnjam da će to i vrlo skoro ostvariti.
nm (Tekst i foto: Ratka Turk, Izvor: LAG Marinianis, sponzorirana objava)