DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAUDRUGE

Foto: Proslava povodom Dana grada Slatine 2024. zaključena 12. slatinskom Fišijadom u odličnoj organizaciji UDVDR Ogranak Slatina

Danas (nedjelja) je uz tjedan dana odgode od planiranog datuma zbog vremenskih prilika u Parku 136. slatinske brigade u Slatini održano 12. otvoreno prvenstvo Slatine u kuhanju fiša koje je okupilo 25 ekipa iz Slatine, slatinskih prigradskih naselja i susjednih općina, a osim iz Virovitičko-podravske natjecatelja je bilo i iz Osječko-baranjske županije.

Tradicionalna je to gastro manifestacija kojom se ujedno zatvara bogat program u prigodi proslave Dana grada Slatine i 727. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine.

Organizator ove manifestacije je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, a svojim su pokroviteljstvom istu pomogli Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine.

Poslije podjele ribe svim natjecateljskim ekipama s nekoliko pozdravnih riječi sudionicima i njihovim gostima se obratio predsjednik UDVDR Ogranak Slatina Ozren Rastija, dok je prvenstvo službeno otvorio zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić u nazočnosti direktorice TZG Slatine Martine Kostanjevac.

Rastija se tom prigodom zahvalio svim ekipama na odazivu, zaželio im puno uspjeha u kuhanju fiša naglasivši kako je najvažniji dio ove manifestacije upravo druženje, odnosno ugodno provođenje vremena u smjehu i veselju uz „čašicu“ razgovora s ljudima kojima se nemate priliku susretati često, te se prisjetiti starih vremena. Dodao je kako se slatinskom Fišijadom ujedno već niz godina tradicionalno obilježava i obljetnica oslobođenja vojarne u Slatini i karaula u Kapincima i Noskovcima, inače prvih vojnih objekata u Domovinskom ratu oslobođenih na potezu od Osijeka do Koprivnice.

Potporu otvorenom prvenstvu Slatine u kuhanju fiša od njezinoga prvog izdanja do danas velika je potpora Grad Slatina. Naglasio je to u svom obraćanju obnašatelj dužnosti slatinskog gradonačelnika Ilija Nikolić koji do sada nije propustio niti jednu pa tako ni ovogodišnju Fišijadu. Zahvalio se svim posjetiteljima kao i natjecateljima kojima je u pratnji predsjednika UDVDR Slatina Ozrena Rastije i direktorice TZG Slatine Martine Kostanjevac obišao sve ekipe te im tom prigodom uručio pregače i zahvalnice za sudjelovanje na ovogodišnjoj Fišijadi.

Grad Slatina pobrinuo se za osnovnu namirnicu te je nabavljeno oko 250 kg šarana koje su članovi udruge organizatora dan ranije očistili i prije početka natjecanja podijelili ekipama koje su isto tako počašćene s po pet litara slatinske graševine i mineralnom vodom.

Nakon što su dvočlane ekipe odradile svoj posao stiglo je vrijeme da stručni žiri kušanjem uzoraka svakog pojedinog fiša ocijeni one najbolje, gdje su se ocjenjivali elementi: boja, okus i gustoća te ukupni dojam.

Svoj posao profesionalno su odradili naša svjetski priznata i višestruko nagrađivana slastičarka i proslavljena olimpijka Sandra Jadek te uz nju još jedan član Udruge kuhara i slastičara grada Slatine Zoran Putniković, dok je treći član žirija bio poznati chef Dražen Đurišević, vodeća figura u svijetu Hrvatske gastronomije, nadaleko poznat po svojoj strasti i talentu, koji je brojne hrvatske delicije pripremao diljem svijeta, a trenutačno je vodeći Podravkin promotor kulinarstva.

Majstori od ribljeg kotlića nagrađeni su, kako drugačije nego kotlićima, a iste im je uz predsjednika slatinskog Ogranka UDVDR-a Ozrena Rastiju uručio zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić.

Prvo mjesto za svoje majstorije u pripremi najboljeg slatinskog fiša pripalo je gostujućoj ekipi iz Donjeg Miholjca imena Kupusari, drugi su bili Prijatelji ribiči iz Sladojevaca, dok je treće mjesto osvojila slatinska ekipa Oskomić team.

Grad Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine pobrinuli su se da brojni posjetitelji manifestacije ne ostanu gladni, te su u suradnji s restoranom Sequoia Slatina osigurali fiš paprikaš za građanstvo. Tako je pod kuharskom palicom kuhara Siniše Šimunovića i Zorana Maurera pripremljeno i uz one natjecateljske građanima podijeljeno oko 250 porcija ukusnog fiša.

Tradicija koja se prenosi mladima – Skrivene tajne kotlića

Među natjecateljskim ekipama našla se i ona Industrijsko-obrtničke škole Slatina koja neizostavno sudjeluje na svim slatinskim manifestacijama. Tako su se pod vodstvom ravnatelja Mladena Graovca u kuhanju fiša okušali učenici 3. razreda Kuhara Vanesa Mikulec, Nikolina Matoković i Dominik Loborec koji nije želio otkriti tajnu njihovog kotlića. Jedino što nam je otkrio je da kuhaju po provjerenoj recepturi svoga ravnatelja, a sve su začinili dobrim druženjem u prijateljskom natjecateljskom duhu.

Treću godinu za redom na slatinskoj Fišijadi predstavili su se i članovi Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije čiji je predsjednik Jurica Culej pak podijelio s nama neke od tajni njihovog kotlića. Istaknuo je kako su za uspješan kotlić važne domaće namirnice misleći prije svega na kvalitetnu baranjsku papriku, a potom i ribu jer su uz onu dobivenu od organizatora koristili i vlastitu koju su s ljubavlju upecali njihovi članovi ribiči na Dravi.

– Svojim prisustvom želimo dati podršku svim braniteljskim udrugama koje se ovdje natječu u spomen na važan datum oslobođenja vojarne u Slatini i karaula u Kapincima i Noskovcima, te uveličati proslavu Dana grada Slatine, – istaknuo je Culej, te dodao kako je cilj ove manifestacije druženje, ali i promocija rada njihove udruge u koju su danas učlanili 10 novih članova što znači da sada imaju ukupno 50 članova djece hrvatskih branitelja kojima je prvenstveno zadatak čuvati istinu o Domovinskom ratu ali i biti potpora svim braniteljskim udrugama na području naše županije.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

no images were found

 

 

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button