[FOTO] Ekipe iz mađarskih mjesta Starin i Martinci skuhale najbolji bošpor na ovogodišnjoj sopjanskoj ”Bošporijadi”, treća ekipa iz Sopja
U sklopu manifestacije ”Dravsko proljeće 2023.”, jučer (petak) je u Sopju održano natjecanje u spravljanju bošpora, jela jedinstvenog za Sopje i okolicu. Ovogodišnja sopjanska ”Bošporijada” održana je pod pokroviteljstvom Općine Sopje, a sudjelovalo je deset ekipa.
Prijem početka natjecanja, sudionike i goste pozdravili su zastupnik hrvatske nacionalne manjine u mađarskom Parlamentu Jozo Solga, predstavnik mjesta Starin Blasz Matorić i načelnik Općine Sopje Berislav Androš koji je ”Bošporijadu” i otvorio.
Po završetku kuhanja šesteročlani stručni žiri ocijenio je najbolje. Tako je treće mjesto zauzela ekipa ”Domaćice” iz Sopja, drugo mjesto pripalo je ekipi iz Martinaca, a prva je bila ekipa iz Starina.
Najboljima je pehare i medalje, kao i zahvalnice svim ekipama te medalje članovima žirija uručio načelnik Općine Sopje Berislav Androš.
Uz pripremljeni bošpor, gosti i sudionici ovogodišnje ”Bošporijade” mogli su kušati i slavonski čobanac kojim ih je počastila Općina Sopje.
Bošpor
Bošpor je jednostavno, neobično i vrlo ukusno jelo, karakteristično za Sopje i okolicu. U tom poljoprivrednom kraju nekad je to bio doručak prije odlaska na njivu. Bošpor se sastoji od mješavine brašna, vode, mljevene slatke paprike, u koju se stavlja kuhana rajčica iz domaće zimnice, i to je crveni bošpor. Posebnu aromu jelu daju domaće suhe kobasice koje se kuhaju u njemu, a može to biti i drugo dimljeno meso, kao što su suha rebra i slanina. Gustoću određuju kuhari, a pravi je bošpor gušći od krem juhe i rjeđi od umaka od rajčice.
mf (adf; Foto: D. Fišli)