Dani hrvatskog turizma u Virovitičko-podravskoj županiji
Dani hrvatskog turizma predstavljaju najveći skup turističkih djelatnika u Hrvatskoj, koji okuplja između 1500 i 2000 sudionika, a organiziraju ih Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i Hrvatska gospodarska komora.
Ovogodišnje turističko okupljanje i susret turističkih djelatnika održat će se po prvi put u Slavoniji od 2. do 5. listopada i činit će ga višednevna stručna predavanja, prezentacije i radni sastanci, tradicionalni susret turističkih djelatnika s članovima Vlade RH, te javna dodjela turističkih nagrada pojedincima, predstavnicima turističke industrije i najboljim odredištima koji su svojim radom i rezultatima zaslužili prestižna priznanja i nagrade, ali i upoznavanje s turističkom ponudom svih pet slavonskih županija.
Tako će sudionici Dana hrvatskog turizma imati priliku upoznati i dio turističke ponude Virovitičko-podravske županije već sutra od 11:00 sati i to u Virovitici, Na slavonskoj kapiji-gdje se čuje kaj i što, odnosno na prostoru šetnice ispred gimnazije Petra Preradovića (Dvorac Pejačević).
Drugog dana, u četvrtak 3. listopada od 11:00 do 16:00 sati, u UNESCO-ovom svjetskom geoparku, Parku prirode Papuk, održat će se stručno predavanje “Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije” i obilazak Papuka uz stručno vodstvo čuvara prirode, te tematski ručak “Šuma na stolu” gdje će biti i posebni gastro gosti iz naše županije: Sandra Jadek, dobitnica svjetske brončane medalje u slastičarstvu i Goran Kočiš, chef i suvlasnik restorana Noel, dobitnik Michelinove zvjezdice.
U Virovitičko-podravskoj županiji očekuju vas najgostoljubiviji i najsrdačniji domaćini, koji će vas uvijek dočekati s najvećim osmijehom, dobrom kapljicom i ukusnim domaćim zalogajem.
(mf/www.vpz.hr)
[divider]
DHT SLAVONIJA 2019.
SRIJEDA 2.10.2019. od 11:00 do 16:30 sati
Virovitica: Na slavonskoj kapiji-gdje se čuje kaj i što
Prostor šetnice ispred gimnazije Petra Preradovića (Dvorac Pejačević)
– Virovitička Dobrodošlica je mjesto gdje će se zaustaviti i okrijepiti sudionici DHT-a koji dolaze Podravskom magistralom.
-Dočekat će ih slavonska glazba i slavonsko-podravski zalogaji. Nezaobilazna je slavonska rakija, aperitivi i domaći sokovi.
-Četiri studentice VŠMTI bit će zadužene za goste kojima će dati turističke informacije, kratki obilazak središta Virovitice, te fotografiranje na najfotogeničnijim mjestima oko Dvorca Pejačević.
ČETVRTAK 3.10.2019. od 11:00 do 16:00 sati
Posjet turističkih djelatnika Virovitičko-podravskoj županiji za
vrijeme DHT 2019.-Slavonija
Park šuma Jankovac
–11:00 U Park šumi Jankovac dočekat će nas čuvari parka Parka prirode Papuk uz kratko pozdravljanje skupine i upoznavanje sa samim Jankovcem i Parkom prirode.
-ispred restorana, sudionike DHT-a će dočekati Tamburaški sastav Fantasia, kava, rakija, likeri, voda i slavonski slani zalogaji
–11:45 Nakon kratkog predaha, okrijepe i osvježenja, goste će pozdraviti Alen Jurenac, ravnatelj PP Papuk i župan Igor Andrović
-čuvari prirode podijelit će goste u dvije skupine koje će krenuti u vođene, kratke obilaske
– Obilazak jankovačkog slapa Skakavac, jankovačkog jezera, groba grofa Jankovića i staklane uz vodstvo čuvara prirode (rendžeri).
-Na dva mjesta (kod izvora i kod slapa) članovi KUD-a Čačinci iz Čačinaca u narodnim slavonskim nošnjama posluživat će rakiju i likere, vodu i domaće slane proizvode.
– Svoje proizvode i suvenire, na štandovima koji su postavljeni ispred kongresnog centra predstavit će domaći proizvođači, a u suvenirnici će PP Papuk nuditi svoje suvenire.
-Kneginje iz Udruge “Red vitezova Ružice grada Orahovice” će dijeljenjem letaka najavljivati skori Viteški turnir.
Nakon obilaska, čuvari parka i kneginje, upućivat će goste u kongresnu dvoranu
-13:00 Početak stručnog predavanja “Papuk, tajanstveni dragulj Slavonije” u konferencijskoj dvorani Eko točke na Jankovcu. Kratko predavanje održat će Maja Jurlina
-13:30 Na livadi ispred restorana demonstraciju bitke održat će vitezovi Udruge “Red vitezova Ružice grada Orahovice”
–14:00 Ručak u restoranu Planinarskog doma Jankovac gdje će se poslužiti gastro i eno ponuda županije na temu: Šuma na stolu:
RUČAK- MENU “Šuma na stolu”:
-hladno predjelo: Biftek salata od jelena
-toplo predjelo: Krem juha s mješavinom šumskih gljiva sa domaćim prženim
kukuruznim kruhom
-glavno jelo: Odrezak od divlje svinje u umaku od slavonskih višanja
Palenta od vrganja
Pohane okruglice od šampinjona
Slavonski jesenski stručak (salata)
-desert: Slatke šumske staze, autorica deserta Sandra Jadek
-kao posebno iznenađenje bit će dolazak i predstavljanje Gorana Kočiša, suvlasnika restorana Noel, dobitnika Michelinove zvijezde, te slastičarke Sandre Jadek, koja je osvojila brončanu medalju na Svjetskom kulinarskom kupu u slastičarstvu. Njih oboje će se predstaviti kao gastro elitu svjetskog glasa iz Virovitičko-podravske županije.
Za aperitiv će se poslužiti Slatinski biser, pjenušac iz Slatine, iz izvornog podruma gdje je i proizveden prvi hrvatski pjenušac 1864. godine.
Uz desert će se poslužiti desertno vino tvrtke Fructus iz Orahovice, a od Fructusa će se posluživati i njihovi likeri i aperitivi.
Uz ručak će se poslužiti vrhunska vina PP Orahovice: Graševina, Frankovka i Cuvee, te Zeleni silvanac.
-15:30 Povratak za Osijek
–17:15 Dolazak u Osijek