6. Zlatni orah: Najzlatniji do sada
Ovogodišnje šesto po redu međunarodno natjecanje u slastičarstvu “Zlatni orah”, koje se jučer (subota, 2. ožujka) održalo u restoranu Pustara Višnjica, bilo je najposjećenije do sada.
Učenici strukovnih škola su s natjecanjem počeli već u 9 sati ujutro. Bili su podijeljeni u dvije grupe, a zadatak im nije bio nimalo lak. Trebali su na licu mjesta izraditi žarbo kolač, a svi su dobili identičan recept po kojem su radili.
Prva grupa je kolač pripremala od 9 do 12.30 sati, a druga grupa od 13 do 16.30 sati.
Na natjecanju učenika su sudjelovali:
- Srednja strukovna škola Vinkovci: učenica Mirjana Vildman s mentoricom Dunjom Čuljak i učenica Lea Duda s mentoricom Ružicom Šošić,
- Srednja škola “Stjepan Ivšić” Orahovica: učenica Gabrijela Smokrović s mentoricom Danirom Vinković,
- Ugostiteljsko-turistička škola Osijek (2): učenik Dorijan Ivanović s mentoricom Mirelom Juršić,
- Srednja škola Braće Radića Kaštel Štafilić Nehaj: učenice Marija Gnječ, Luce Glavinić i Antonia Ercegović s mentoricom Valentinom Veličković,
- Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice: učenica Petra Čalić s mentoricom Silvijom Nekić,
- Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača: učenica Viktorija Rengel s mentorom Darkom Baričevićem,
- Hemijsko-tehnološka škola Subotica: učenica Kongita Soros s mentoricom Anitom Terežak i učenica Dorotya Petras s mentorom Imre Mešter,
- Strukovna škola Virovitica: učenica Katarina Šantalab s mentoricom Melitom Balenović,
- Srednja škola “Ban Josip Jelačić” Zaprešić: učenik Tin Kinčić s mentoricom Mirjanom Šams,
- Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb: učenica Ana Berišić s mentoricom Šteficom Strelenec,
- Živilska in naravovarstvena šola Bic Ljubljana: učenica Manca Štricelj s mentoricom Andrejom Perčić i učenica Adea Bytyci s mentoricom Andrejom Klun,
- Ugostiteljsko-strukovna škola “Istvan Szechenyi” Kaposvar: učenice Mira Varkonyi i Barbara Kovacs s mentorom Robertom Mijhajlovitsem,
- Obrtnička škola Koprivnica: učenice Andrijana Hemetek i Lea Đuranek s mentoricom Olenom Belić,
- Gospodarska škola Varaždin: učenica Lana Megloba s mentorom Ivanom Tomasom.
Stručni suci za učenike su bili Saša Bešlić, Jordan Nastanović i Nino Žganec. Oni su pratili postupke učenika od početka do kraja te im pomagali savjetima i sugestijama.
Iako su imali identičan recept za žarbo kolač, svatko od natjecatelja je mogao dodati nekakav “svoj” poseban dodatak i servirati kolač na svoj način. Obje grupe učenika su po završetku spravljanja kolača morale kolač izrezati i na svoj način servirati. Stručni suci su po tom probavali svaki kolač i s učenicima komentirali prednosti i nedostatke kolača.
Oko 13 sati nastupili su natjecatelji profesionalci koji su se na ovom prestižnom natjecanju predstavili svojim verzijama torte od oraha, a uvedena je i nova kategorija natjecanja u izradi skulptura, tako da smo imali prilike vidjeti 31 verziju torte od oraha i 4 skulpture.
Na natjecanju profesionalaca su sudjelovali:
- Andreja Vrkljan,
- Anita Brajković,
- Antonela Haler,
- Amira Jusufović,
- Dajana Bošnjak,
- Irena Miličević,
- Ivan Tomas,
- Ivana Živčić,
- Marija Nekić,
- Matija Katić,
- Štefica Horvatinec,
- Vedrana Hrastovec Sedlar,
- Maja Gregorić,
- Marina Glavač,
- Damir Glavač,
- Zdenka Horvat,
- Dora Bolkovac,
- Amos Novak,
- Jelena Drakšić,
- Ivan Ergović,
- Franjo Mikinac,
- Tajana Srbalj,
- Brigita Tutenov,
- Sanela Batrnek,
- Nevenka Šimić,
- Olena Belić,
- Rada Ledić,
- Stanko Malobabić,
- Teodora Nenadić,
- Dario Rodeš,
- Armin Muratović.
Stručni suci za profesionalce su bili Alma Rekič iz Slovenije, Nermin Hodžić iz BiH i Ružica Šošić iz Vinkovaca. U 17 sati su pregledavali, probavali i s natjecateljima komentirali torte. Zasigurno im nije bilo nimalo lako probati, proanalizirati i na kraju ocijeniti svaku pojedinu tortu.
Između ocjenjivanja i degustiranja, natjecatelji su imali vremena te su mogli uživati u prekrasnom okruženju Pustare Višnjica. Osim boravka na suncu i svježem zraku, organizatori su pružili i mogućnost jahanja konja, a u pauzi je organizirana i posebna radionica za izradu pralina i bombona od oraha koju je vodio stručnjak za slastičarstvo Robert Perić. Radionica je održana zahvaljujući podršci LAG Marinianisa kroz projekt “Local 2 Local” koji LAG provodi s 8 LAG-ova na razini Hrvatske koje provode kroz projekte suradnje financirane kroz provedbu lokalnih strategija iz programa ruralnog razvoja RH u razdoblju 2014.-2020. godine.
Cilj projekta je potaknuti interni prijenos znanja i učenje o Agri foodu. Jačati prepoznatljivost destinacije kroz promociju ugostiteljske ponude temeljene na lokalnim namirnicama te ugostitelje potaknuti na modernizaciju i interpretaciju lokalne gastronomije.
Tako da su i gosti i natjecatelji imali priliku dodatno se educirati i naučiti nešto novo.
Sa zalaskom sunca bližio se trenutak koji su i natjecatelji učenici i profesionalci nestrpljivo očekivali. Započeo je ceremonijalni dio Zlatnog oraha kojem su prisustvovali i brojni uzvanici, tako da je velika sala restorana Pustara Višnjica bila popunjena gotovo do zadnjeg mjesta.
Ovoj prestižnoj svečanosti su prisustvovali župan Virovitičko-podravske Županije Igor Andrović, dožupan Marijo Klement, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, zamjenik gradonačelnika koji vrši dužnost gradonačelnika grada Slatine Ilija Nikolić, gradonačelnik Orahovice Saša Rister, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Erich Glavica i ostali članovi HKS-a, te brojni gosti koji su dodatno uveličali ovu svečanost.
Nakon uvodnih riječi i zahvale sve prisutnima moglo se prijeći na proglašenje najboljih.
U kategoriji učenika strukovnih škola:
- mjesto je osvojila Viktorija Rengel iz Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače s mentorom Darkom Baričevićem,
- mjesto je osvojila Mirjana Vildman iz Srednje strukovne škole Vinkovci s mentoricom Dunjom Čuljak, a
- mjesto je osvojila Manca Štricelj iz Živilske in naravovarstvene škole BIC iz Ljubljane.
U kategoriji profesionalaca za torte su nagrađeni:
- mjesto Ivan Ergović,
- mjesto Vedrana Hrastovec Sedlar,
- mjesto Štefica Horvatinec.
U kategoriji profesionalaca za skulpture su nagrađeni:
- mjesto Vedrana Hrastovec Sedlar – skulptura Zmaj,
- mjesto Damir Glavač – skulptura Bonsai,
- mjesto Dijana Bošnjak – skulptura Pinokio.
Nakon čestitanja i uručenja zaista bogatih nagrada svim natjecateljima uz zvuke tamburice Tamburaškog sastava “Čokanj” uslijedila je svečana večera. Pravi spektakl slanih delicija pripremilo je čak 16 restorana koji su se predstavili svojim ponajboljim jelima.
Restorani koji su prezentirali svoja jela: “Zlatni Lug” iz Požege, Pustara” Višnjica”, Udruženje Kuhara BiH, Restoran “Stara ložiona” Orahovica, Srednja strukovna škola Vinkovci, “Sequoia” Slatina, “Infinity” Virovitica, “Restoran Citadela” Vardarac, Podravka, Bistro “Ivona” Slatina, Miss bistro i catering Slavonski Brod, Ledić catering Požega, Gastro team Slavonski Brod, “Dvor” Subotica, Čarda kod Baranjca Podravlje i “Androlicos” Našice.
Bitno je napomenuti kako je ovaj “spektakl” međunarodnih razmjera u pravom smislu riječi krenuo od dvoje ljudi koji su iz godine u godinu vjerovali u tu priču i stvorili oko sebe priču koja se širi i raste. To su Sandra Jadek i Dražen Šafar kao čvrsti temelji Zlatnog oraha. No kako oni kažu, ništa od toga ne bi bilo da to nisu prepoznali ljudi koji ih okružuju i da se taj krug ljudi s godinama ne povećava.
– Zaista se moramo od srca zahvaliti suorganizatorima Gradu Slatini i LAG-u Marinianis, Virovitičko-podravskoj Županiji kao generalnom pokrovitelju i Hrvatskom kuharskom savezu kao stručnom pokrovitelju. Zahvale idu i brojnim sponzorima i donatorima koji su nas podržali, a to su: Grad Orahovica, Općina Mikleuš, Turistička zajednica VPŽ, Klesarstvo Plehan, Agencija Paun, Briit Orahovica, Destilerija Kostelac, Becker Virovitica, Brana d.o.o. Virovitica, Dora Zagreb, Irex Zagreb, Petrek Zagreb, Puritos Zagreb, Pesla Zagreb, Heineken Hrvatska, Ekoplast Kućanci, Nexe Našice, Dukat Zagreb, Minjon Valpovo, Podravka Koprivnica, Argos d.o.o. Zagreb. Nadam se da nismo nikoga zaboravili – rekao je Dražen Šafar.
Zlatni Orah, 6. Međunarodno natjecanje slastičara, organizirala je Udruga kuhara i slastičara grada Slatine uz podršku Grada Slatine, LAG-a Marinianis Slatina, Virovitičko-podravske županije i Hrvatskog kuharskog saveza.
Besprijekorno i profesionalno organizirano do posljednjeg detalja. Svaka minuta boravka na ovom natjecanju je pomno isplanirana od strane Sandre Jadek i Dražena Šafara. Po šesti put su dokazali da su ravni zadatku i da to svi oko njih prepoznaju. Promoviraju slastičarsku struku, ali i naš kraj. Šire granice i šire prijateljstva do međunarodnih razmjera.
Ovogodišnji “Zlatni orah” je u pravom smislu riječi bio najzlatniji do sada i možemo biti ponosni što imamo takvu manifestaciju u našem okruženju!
(nm/Tekst: Ratka Turk, Foto: R. Turk, R. Turkalj)